FNRS_DSC_0150
FNRS_DSC_0112
FNRS_DSC_0111
FNRS_MG_2587
FNRS_MG_2584
FNRS_MG_2576-2
previous arrow
next arrow

Proevendagen

Met regelmaat organiseren wij leuke en leerzame proevendagen. Door deel te nemen aan een proevendag test je de behaalde vaardigheden. Een leerzaam meetmoment. Een jury beoordeeld je rijden aan de hand van een voorgelezen proef. Alle onderdelen in deze proef hebben we behandeld in de reguliere lessen.

We hebben verschillende onderdelen en disciplines. Dressuur, vaardigheid en springen. Voor de jongste deelnemers hebben we de Bixie proeven. Hier kun je al aan deelnemen wanneer je net gestart bent met rijden.

De inschrijving sluit 2 weken voor de betreffende datum, of eerder wanneer de proevendag vol is.
Indien opgegeven wordt na deze datum het startgeld doorberekend bij afmelding.

Let op! kleding voorschriften voor alle Proeven (m.u.v. de bixie proeven):

Bodywarmer Stal Reijnen met daar onder een witte blouse of ander wit shirt met lange mouwen. Daarbij een witte, beige of zwarte broek en witte handschoenen. Bij voorkeur een witte rijbroek.

of

Trui Stal Reijnen met daarbij een witte, beige of zwarte broek en witte handschoenen. Bij voorkeur een witte rijbroek.

of

Volledig wedstrijd tenue, dit houd in: wedstrijdjasje, blouse, plastron, witte handschoenen en witte rijbroek.

FNRS proeven

De FNRS heeft het FNRS handboek “Leer Paardrijden met Plezier” uitgebracht, waarin alle FNRS proeven te vinden zijn met de bijbehorende theorie. Verder staat er veel informatie in over het paardrijden, veiligheid en andere dingen die belangrijk zijn om te weten. Het boek is verkrijgbaar bij ieder FNRS Ruitersportcentrum.

Het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan heet een protocol. In het protocol vermeldt de jury haar beoordeling. De jury geeft punten voor de verschillende oefeningen en beoordeelt ook de ruiter.
De ruiter wordt beoordeeld op:
houding, zit, beenligging en handhouding, de juistheid van de been- en teugelhulpen, regelmaat van het tempo, verzorging van ruiter en paard of pony en de algemene indruk. De puntentelling is simpel: scoort een ruiter overal een 6, dan heeft hij precies genoeg punten voor een promotiepunt. Haalt een ruiter een 5 op een onderdeel, dan heeft hij ergens anders een 7 nodig om het verschil goed te maken. Het gemiddelde moet dus altijd een 6 zijn.

Onder het kopje “De promotiepunten” staat een overzicht. Hierin wordt getoond bij welke proef een diploma hoort, hoeveel promotiepunten nodig zijn om naar een hogere proef door te mogen en of er wel of geen theorie-examen gedaan moet worden.

De F-proeven zijn proeven geschikt voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 20 F-proeven en daarbij kan bij de even proeven een diploma behaald worden. Om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende promotiepunten behalen. Tevens is er aan een aantal proeven een theorie-examen gekoppeld.

Hoe een ruiter promotiepunten kan verdienen en wat het allemaal inhoudt is duidelijk beschreven onder het kopje “De promotiepunten”. De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig. De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop. De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren. Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor nog wat moeilijker. Het niveau van rijden wordt vanaf F13 steeds hoger en de oefeningen steeds moeilijker. Naast het wijken leer de ruiter ook een wending om de achterhand te rijden, contragalop en schouderbinnenwaarts. De F20 proef staat ongeveer gelijk aan het M1 niveau.

Promotiepunten
Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer je voldoende punten hebt behaald in een proef. Wil je direct weten hoe dit werkt? Kijk dan in de tabel op www.fnrs.nl om te zien hoeveel promotiepunten je nodig hebt in verschillende klasses om te mogen ‘promoveren’. Ook kun je in de tabel zien wanneer je een diploma behaalt en waar een theorie examen gedaan moet worden.

De eerste beoordelingspunten gaan over de rij-opdrachten. De laatste 10 beoordelingspunten van een proef zijn altijd hetzelfde en gaan over de ruiter zelf. De jury krijgt een protocol met alle onderdelen van je proef. Op dit protocol worden naast de punten ook opmerkingen genoteerd. Zo kan je aan de hand van je protocol zien wat goed is gegaan en waar je juist nog hard aan moet werken. Elk behaalde promotiepunt wordt door de jury in het ruiterpaspoort afgestempeld. Het is daarom ook erg belangrijk dat je die bij je hebt op de dag waarop je een proef moet rijden.

De FNRS-proeven worden beoordeeld door speciaal opgeleide FNRS-juryleden. Zo zal een ruiter die op het verkeerde been lichtrijdt in de F2 daar nog geen aftrek voor krijgen, maar in de F8 natuurlijk wel! Het zal wel gebeuren dat een jurylid op het F2-protocol schrijft dat er op het verkeerde been is lichtgereden. Hier kun je dan de volgende proef extra op letten. Verder mogen juryleden in hun eigen ruitersportcentrum alleen die proeven beoordelen waarbij geen diploma te behalen is. Ruiters die proberen om een diploma te halen worden altijd beoordeeld door een onafhankelijk FNRS-jurylid om een zo eerlijk mogelijke beoordeling te krijgen. FNRS-juryleden krijgen jaarlijks een opfriscursus zodat ook zij blijven leren!

Verdien je promotiepunt in de F-proeven
Als je 210 punten of meer haalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt (PP). Als je in de F1 twee PP’s haalt mag je door naar de F2. Haal je daarin ook twee PP’s en haal je het theorie-examen dan krijg je het diploma F2 uitgereikt. Voor de F3 t/m F20 proeven heb je minimaal 3 PP’s nodig om door te stromen naar en moet je over bij 5 PP. De theorieproeven, F2,F4,F6 en F10 worden meegenomen in de beoordeling, hierbij mag je maximaal 3 fouten maken om te slagen voor de diplomaproef.

Voorbeelden behalen promotiepunten
Je hebt al 2 PP behaald in de F4 en je mag promoveren bij 3 PP.

Je rijdt een F4 proef en rijdt 211 punten , je maakt je theorie-examen F4 en maakt 4 fouten. Helaas, je krijgt geen diploma. Je hebt voldoende voor de gereden proef, maar je hebt een onvoldoende voor theorie (meer dan 3 fouten).
Je rijdt een F4 proef en rijdt 209 punten, je hebt je theorie-examen gemaakt en hebt 1 fout.Helaas, je krijgt geen diploma. Je hebt een onvoldoende voor de gereden proef maar je hebt wel een voldoende voor theorie (minder dan 3 fouten).
Je rijdt een F4 proef en rijdt 211 punten, je maakt je theorie-examen en maakt 2 fouten. Je hebt voor beide onderdelen een voldoende behaald en behaald dus een promotiepunt.
Je hebt nu 3 PP’s behaald en krijgt het diploma F4 en mag doorstromen naar F5.

Wanneer mag ik promoveren?
Kijk in de tabel op de www.fnrs.nl om te zien hoeveel promotiepunten je nodig hebt in verschillende klasses om te mogen ‘promoveren’. Ook kun je in de tabel zien wanneer je een diploma behaalt en waar een theorie examen gedaan moet worden.

kijk op www.fnrs.nl voor het wedstrijd reglement. Hierin staan ook de kledingvoorschriften vermeld.